Вест

article image

Пети октобар, 24 године после

Тог петог октобра, пре 24 године, након двонедељних протеста и штрајкова широм Србије, изазваних непризнавањам резултата избора 24. септембра 2000. године, масовне демонстрације су одржане у Београду, где се окупило више стотина хиљада људи из целе земље.

Наиме, након одржаних избора, Савезна изборна комисија је оспорила победу Војислава Коштунице, кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) и уврдила да "ниједан кандидат у првом гласању није добио већину" и саопштила да ће се обавити други круг гласања, након чега су челници ДОС-а "позвали народ Србије на блокаду свих институција".

Удружена опозиција (18 странака и покрета) која је прогласила победу ДОС-а на председничким и локалним изборима позвала је грађане да се 5. октобра 2000. окупе испред Савезне скупштине како би се супротставили Милошевићевом режиму.

ДОС је Слободану Милошевићу поставио ултиматум да до четвртка, 5. октобра, у 15 часова, призна изборне резултате. Такође је захтевано да генерални директор, главни уредник и уређивачки колегијум Радио-телевизије Србије поднесу оставке.

Присталице ДОС-а су од раног јутра пристизале у Београд из целе Србије, предвођене опозиционим лидерима, а полиција је безуспешно покушавала да заустави долазеће демонстранате.

Демонстрације су постале насилне када је око 15.35 , кроз прозор једна група демонстраната насилно ушла у зграду парламента. Уследило је паљење, руинирање Скупштине и крађа државне имовине од стране демонстраната.

Запаљена је и зграда РТС-а у Таковској улици када је око 17 часова РТС престао да се емитује програм.

Војислав Коштуница се обратио предвече са терасе Скупштине града Београда, а потом и преко РТС-а.

Слободан Милошевић је 6. октобра признао изборни пораз, а Војислав Коштуница је 7. октобра положио заклетву пред посланицима Савезне скупштине и постао председник СРЈ.

У протестима је погинула активисткиња ДСС-а Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је несрећним случајем пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара.

Током протеста повређено је 65 људи.

ДОС је у априлу 2001. године ухапсио Слободана Милошевића, a два месеца касније, на Видовдан, изручен је Хашком трибуналу, где му је суђено за геноцид у Босни и Херцеговини, ратне злочине и злочине против човечности у Хрватској и на Косову. Милошевић је умро је 11. марта 2006. од инфаркта, у својој ћелији у притвору Хашког трибунала.

Доласком ДОС-а на власт широка коалиција предвођена Демократском странком и Демократском странком Србије је пропустила историјску прилику за напредак земље. Уследила је пљачкашка приватизација и економско уништавање земље. Огроман број наших грађана је остао без посла. Катанчиле су се фабрике, а пензијски фонд је доведен на руб банкрота.

ДОС је показао да је широка коалиција била заинтересована само и искључиво за лично богаћење својих истакнутих чланова. Они су врло јасно показали да промена може бити итекако на горе. Прокоцкана је историјска шанса за напредак земље и изгубљено драгоцено време.

Србија је тек 2012. године, доласком Александра Вучића, почела одговорном економском политиком да подиже земљу и јача нашу привредну и економску позицију. Управо захваљујући таквој политици Србија је данас центар мира и стабилности и водећа економија коју су препознали бројни домаћи и страни инвеститори. Србија данас иде напред!